– In het CAT-project krijgen patiënten uit het Psychiatrische Centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate de gelegenheid om onder deskundige begeleiding een asielhond te resocialiseren. Het project is een therapievorm speciaal ontwikkeld voor de behandeling en ondersteuning van de forensische doelgroep (= geïnterneerden). Patiënten werken aan de resocialisatie van de asielhond en zo ook onbewust aan hun eigen resocialisatie.
– Na een uitgebreide screening worden een aantal asielhonden (we werken samen met het dierenasiel Gent, Wase dierenbescherming en Meetjeslandse dierenasiel) geselecteerd. De asielhonden die bij ons verblijven worden door de patiënten dagelijks getraind in gehoorzaamheid. Deze trainingen worden gegeven onder toezicht en begeleiding van een gespecialiseerde therapeuten.
Naast de dagelijkse trainingen, worden diverse randactiviteiten georganiseerd om het resocialiseren van de honden te bevorderen. Het onderhoud van de hondenverblijven, het voederen van de honden, het verzorgen (zoals borstelen, wassen, wandelen), gebeurt eveneens door onze patiënten.
De training focust vooral op het aanleren van een alternatief én positief gedrag. Negatief gedrag wordt vooral genegeerd. De klemtoon ligt vooral op het aanleren van commando’s en gedragingen.
Honden leren om weer vertrouwen te hebben in mensen en in de wereld. Vaak hebben ze te veel of net te weinig meegemaakt. Het hele pakket van hun training bestaat uit 3 delen:
- Verzorging: weer vertrouwen opbouwen naar mensen toe om aangeraakt te worden zodat ze weer gekamd, verzorgd en gewassen kunnen worden.
- Socialisatie: vertrouwen opbouwen in de wereld. We leren ze hun angsten overwinnen en de wereld tegemoet te treden met een zekere tred. Spelen en goed omgaan met andere honden vinden we ook heel belangrijk.
- Gehoorzaamheid: zit, lig, blijf, eten laten staan…